Prolecni pejzaz sastav za 7 razred


Sastav iz srpskog jezika Prolecni pejzaz za sedmi razred osnovne skole, medjutim mogu ga iskoristiti i ucenici drugih razreda.

Prolecni pejzaz

Od svih prizora prirode najvise volim, cini mi se najlepsi prizor parka s pocetka proleca, ukrasen zelenim krosnjama.

Nikad ne bih uzivala u prirodi toliko koliko me je na to navikao moj prozor u sobi. Pogled koji se proteze u neverovatnu daljinu, sve dotle dok se zemlja i nebo ne spoje u potpunosti. Bezgranican pogled u njive u kojima se zelene stabljike suncokreta i cekaju da promole svoje zute nasmejane glave. Pratim kuda gledaju, po njima uvek znam da je leto blizu. Otvaram prozor sobe i udisem topli zrak prolecnog sunca, prijatnog za sve, polako otvaram oci i na licu osecam milovanje prolecnog sunca. Mogu pod prstima da osetim sitne dlacice koje stite listove i stabljike ovih snaznih biljki i tako jasno vidim njihovu tamno zelenu boju.


Znam da je ova stabljika puna vode i zivota. Njihov koren se nalazi duboko u tamnoj i mekoj zemlji koju zemljoradnik redovno natapa vodom kako bi prolece kroz ovu njivu zivelo. Sve ono sto se nalazi i u dubini i u sirini jeste taj isti prizor, samo iznad njega bez granice, proteze se plavo vedro nebo sa samo par belih barsunastih oblacaka, razlicitih oblika. Volim ovaj pogled i pejzas koji krasi moju sobu poput neke savrsene slike.

Nikad niko ne prodje pored tog prozora a da ne zadrzi pogled na njemu i upija ono najlepse od zivota.

11 thoughts on “Prolecni pejzaz sastav za 7 razred”

  1. Ovo je divno ,ali mislim da ipak prizor u parku i prizor s prozora,hmmm…nekako je mnogo lepse u parku nego na prozoru!!

Comments are closed.